Mitä on sanataide?

Sanataide kuulostaa kovin juhlalliselta. Mutta jos kuvataide on muun muassa väreillä ja muodoilla ilmaisemista, sanataide on vastaavasti sanoilla ilmaisua: puhumalla, kuuntelemalla, kirjoittamalla ja lukemalla. Mikäli tavoitteena ei ole taiteilijan ura, kumpaakaan ei kannata ottaa liian vakavasti. Taiteen eri muodot auttavat ilmaisemaan itseä silloin, kun sanoittaminen puhumalla tuntuu vaikealta. Haluaisitko sinä kokeilla, millaisia sanoja sinun sisältäsi piirtyy paperille?

 

Miksi sanataide?

Koska itse olen löytänyt kirjoittamisen hyvää tekevän vaikutuksen, haluan jakaa sen hurmaavuutta muillekin! Valmistuin syksyllä 2017 Jyväskylän yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenani kirjoittaminen. Samoihin aikoihin valmistuin sanataideohjaajaksi, ja lokakuun lopussa 2018 kirjallisuusterapiaohjaajaksi. Olen myös Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen jäsen.

 

Kurssit ja kirjoituspajat

 
 

Tervetuloa luovan kirjoittamisen kursseilleni ja kirjoituspajoihin!

Et tarvitse kirjoittajakokemusta – sinä ja kirjoitusvälineet riitätte. Ja tarvittaessa kirjoitusvälineitäkin löytyy paikan päältä. Omaelämäkerrallisella kurssilla voit kirjoittaa tarinoita ja katkelmia elämästäsi – ehkä vain itsellesi, ehkä jälkipolville luettavaksi. Joillakin kursseilla keskitymme lisäämään itsetuntemusta kirjoittamalla. Joillakin kursseilla ihan vaan kirjoitamme, ilman sen kummempia tavoitteita.

Räätälöidyt kirjoituspajat ja -kurssit

Kirjoitusryhmät sopivat esimerkiksi monenlaisten yhdistysten ja ryhmien toimintaan. Kirjoittamista voidaan käyttää myös työhyvinvoinnin lisäämiseksi. Miten olisi työyhteisöllenne räätälöity kirjoituspaja TYKY-päivänä tai luovan kirjoittamisen kerho yrityksen vapaa-ajan toimintana? Ehkä kaipaatte ystävien kesken uudenlaista ohjelmaa illanviettoon? Kirjoittaminen toimii ja saa keskustelua aikaiseksi, olipa tavoitteena sitten kevyempi tai syvällisempi sisältö.

Yksilöohjaus

Mikäli haluat tutkailla elämääsi kirjallisuusterapeuttisin menetelmin, yksilöohjauskin on mahdollista. Huomioithan kuitenkin, että kirjallisuusterapiaohjaajana en ole terapeutti. Mikäli koet tarvitsevasi varsinaista terapiaa, ohjaan sinua kääntymään terveydenhuollon ammattilaisten puoleen.

Kysy lisää: kurssit@sarikortesoja.fi

 
 

Kokemuksia mielenterveyskuntoutujien kirjallisuusterapeuttisesta ryhmästä syksyllä 2018: 

"Mielenkiintoinen ryhmä. Auttoi ahdistukseen."

“Ihan ok.”

"Sopivia tehtäviä, sopivan mittaisia kirjoituspätkiä. Hyviä aiheita, esim. eri asuinpaikkani ja yhdestä niistä kirjoittaminen. Ihan kaikki aiheet hyviä. Toivon ryhmälle jatkoa."

"Hyvä fiilis, ajatusten kirjoittaminen ylös. Mieli rentoutuu, kun kirjoittaa."

"Kirjoittaminen on minulle haastavaa, koska en oikein löydä sanoja ilmaista itseäni helposti. Siihen tämä oli sopivaa harjoitusta. Pidin kaikkia tehtäviä tässä mielessä sopivina."

Kokemuksia kirjoituspajoista:

"Kiitos teille vielä mahtavasta koulutuksesta. Avasin kyllä minussa sellaisia juttuja, että tunsin koko päivän onnellisuutta, kiitollisuutta ja inspiroitumista."

"Tykkäsimme molemmat todella paljon! Workshopissa oli kiva ja mietitty sisältö, selkeästi osaavat ohjaajat ja upean rohkeat ryhmäläiset. Ja mikä tärkeintä, turvallinen ilmapiiri. Suosittelen/ suosittelemme! Ehkä olisi voinut kestää 4h, niin se rentoutus osio ja mahdollisesti palautelaput olisi 'mahtuneet' mukaan. Kiitos teille!"

“Kiitos mukavasta ja tunteita herättävästä pajasta! Kirjoittaminen on usein tuntunut hankalalta ja oli ihana huomata että se voikin olla vapauttavaa ja että sanat voi tuntua omilta. Pidin kaikista harjoituksista, etenkin ensimmäisestä ja listojen tekemisestä. Ne oli hyviä tällaiselle jolla on rima kirjoittamiseen. Ja pidin myös miten ohjasit koko pajaa. Oli rento ja salliva ilmapiiri. Superhyviä kookoskeksejä!”