Stressaantunut_koralli_haalistuu.jpg
 

Kirjani Books on Demand -verkkokaupassa:

 

Miten syntyi runokirjani Stressaantunut koralli haalistuu?

Joskus vain tuntuu siltä

että mikään ei tunnu miltään

 

            linnutkin lentävät takaperin

 

Kun minulla diagnosoitiin keskivaikea masennus toisen kerran vuonna 2015, kuvittelin selviäväni taas hieman lepäämällä ja parin kuukauden lääkityksellä. Toisin kävi. Kiitos ammattiavun ja läheisten tuen, nyt kolme vuotta myöhemmin voin erittäin hyvin.  Mielipoliisiksi nimeämäni sisäinen tyyppi tarkastelee ja vahtii silti edelleen, ettei suorittaja minussa saa valtaa.

Masennuksen syntymiseen ei ole yhtä selkeää syytä, sen vuoksi hoitomuotojakin on useita. Itselleni tärkeäksi muiden ohella tuli kirjoittaminen. Runoista tuli väylä omien tuntemusteni esille tuomiseen, ja metaforat ovat niissä hyvin voimakkaasti läsnä, myös kokoelman nimessä Stressaantunut koralli haalistuu. Tietokirjoittamisen kurssilla tammikuussa 2015 opiskelukaverini (Kiitos, Heidi!) käytti kyseistä lausetta väliotsikkona, ja koin sen hyvin metaforisesti sen hetkisen tilani takia. Useimmille se kertoi konkreettisesti uhanalaisista koralleista. Minä näin siinä itseni.

 
 

Viileyttä lämmön sijaan
valoa kun tarvitsen pimeyttä
pimeää kun huudan valoa

symbioottiset levät eivät yhteytä enää normaalisti
hälvenevät
kadottavat värin 

Jää hailea, nälkiintyvä kalkkiluuranko
hitaasti kasvava
sairauksia imevä

suojattoman ympärillä
vain taakkoja, rasitteita
stressaantunut koralli haalistuu

Otsikon ympärille muodostui kokoelma runoja, poeettinen sairauskertomukseni. Osana kirjoittamisen opintojani ja paranemisprosessiani tutkin näitä "itsehoidollisia" runojani myös kandidaatintutkielmassani "Stressaantunut koralli haalistuu. Terapeuttinen kirjoittaminen: masennuksen sanoittaminen runouden keinoin".

Runoja lukeneet kyselivät, aionko julkaista niitä. Pikkuhiljaa aloin olla siihen valmis. Kyselin myös muutaman kustantajan kiinnostusta, mutta lopulta päädyin omakustanteeseen. Paitsi että kustannusopimuksen saaminen on todella vaikeata, omakustanteen tärkein syy oli vapaus tehdä (ja jättää tekemättä!) muutoksia. En ollut valmis muuttamaan runoja enkä etäännyttämään tekstejä — silloinhan ne eivät enää olisi olleet juuri sen hetkisiä, aitoja tuntojani. Niitä, joita halusin välittää lukijoille. Kaunokirjallisen mestariteoksen sijaan tämän teoksen tavoitteena on olla avuksi muille.

Kesä 2018 oli runokirjan työstämisen aikaa. Halusin, että omakustanteinen runokirjani on myös esteettisesti hieno, joten annoin sen taittamisen ammattilaisen käsiin. Upeasta ulkoasusta kuuluu kiitos Birit Sarrelle! Kirjasta tuli jopa hienompi kuin uskalsin toivoa.

Kirja on julkaistu omakustanteena Books on Demandin kautta, ja sitä voi tilata sen verkkokaupasta. Kirjaa voi ostaa myös suoraan minulta erilaisissa tapahtumissa, joihin tulen mielelläni kertomaan tarinaani ja keskustelemaan aiheesta.

Toivon, että tekstieni avulla joku muukin saa sanoja sairaudestaan kertomiseen ja ymmärrys masennuksesta lisääntyy. Toivottavasti tekstini lisäävät myös uskoa siihen, että haalistuneinkin koralli voi saada värinsä takaisin. Minäkin sain.

 

 

Lue lehtijuttu minusta ja kirjastani:

Lue ›