Sanataidetta ja
kirjallisuusterapiaa

Haluaisitko sinä tutkia, millaisia sanoja ja tarinoita sinun sisältäsi löytyy? Tarinoiden kautta, sekä omien että muiden, pääsemme osaksi erilaisia maailmoja. Rajana on vain mielikuvitus. Kirjoittaminen on monelle paitsi hauska harrastus, myös väylä käsitellä omaa elämää ja omia tunteita. Olen sekä sanataide- että kirjallisuusterapiaohjaaja ja tunnen olevani omalla alueellani ohjatessani myös luovan kirjoittamisen ryhmiä kirjallisuusterapeuttisella otteella. Minun kursseillani kirjoitetaan rennosti kirjoittamisen iloa etsien.

Sanataide kuulostaa kovin juhlalliselta. Mutta jos kuvataide on muun muassa väreillä ja muodoilla ilmaisemista, sanataide on vastaavasti sanoilla ilmaisua: puhumalla, kuuntelemalla, kirjoittamalla ja lukemalla. Mikäli tavoitteena ei ole taiteilijan ura, kumpaakaan ei kannata ottaa liian vakavasti. Taiteen eri muodot, yhdessä tai erikseen, auttavat ilmaisemaan itseä silloin, kun puhuminen tuntuu vaikealta. 

Hyvä fiilis, ajatusten kirjoittaminen ylös. Mieli rentoutuu, kun kirjoittaa.

Kirjoittaminen ja lukeminen lisäävät kielitaidon ja oman ilmaisun kehittämistä, ja lukutaidon merkitys kaikelle oppimiselle on merkittävä. Sanataidetta ovat myös vaikkapa lapsille ääneen luetut sadut ja lorut. Luovan kirjoittamisen kurssille osallistujan haaveena voi olla kirjan julkaisu, mutta yhtälailla voi kirjoittaa ihan vain omaksi ilokseen – sisältä kumpuavia tarinoita, oman elämän tapahtumia, faktaa tai fiktiota. Joskus joku kysyy, miksi ihmeessä kirjoittaisi, jos ei aio julkaista. Miksi ihmeessä käydä lenkillä, jos ei aio osallistua juoksukilpailuun? Koska siitä tulee hyvä olo. Niin myös kirjoittamisesta.

Taustani ohjaajana

Valmistuin syksyllä 2017 Jyväskylän yliopistosta humanististen tieteiden kandidaatiksi pääaineenani kirjoittaminen. Samoihin aikoihin valmistuin sanataideohjaajaksi ja lokakuun lopussa 2018 kirjallisuusterapiaohjaajaksi. Toukokuussa 2022 valmistuin filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta, pääaineenani kirjoittaminen. Helmikuussa 2022 valmistuneen maisterintutkielmani nimi on “Orava pitäköön pyöränsä” Kirjallisuusterapia työuupumuksen ennaltaehkäisyssä – traumainformoitu näkökulma. Sivuaineena olen opiskellut mm. psykologiaa. Työhyvinvointitutkimuksen parissa jatkan syksyllä 2023, kun aloitan väitöskirjan tekemisen, aiheena traumainformoitu kirjallisuusterapia työhyvinvoinnin tukena. Olen myös Suomen Kirjallisuusterapiayhdistyksen hallituksen ja viestintätoimikunnan jäsen.

Vielä koulutustakin merkittävämpänä pidän elämänkokemustani. Omakohtaiset kokemukset ja vaikeat hetket auttavat näkemään asioita eri näkökulmista. Toisaalta olen myös esimerkki siitä, että vastoinkäymiset voi kääntää vahvuudeksi.

Tule luovan kirjoittamisen ryhmiini etsimään kirjoittamisen iloa! Jos olet kiinnostunut kirjallisuusterapiasta, autan sinua mielelläni – ryhmässä tai yksilöohjauksessa – tutkimaan itseäsi ja elämääsi, löytämään sen ihanat asiat ja oppimaan vaikeista hetkistä. Huomioithan, että jos olet varsinaisen terapian tarpeessa, silloin sinun tulee kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. 

Kirjallisuusterapiasta voi lukea lisää: www.kirjallisuusterapia.net.

Olet vetäjänä kuuleva, inspiroiva, elämää ymmärtävä monesta vinkkelistä ja osasit luoda luottamuksen ilmapiiriä, jossa oli turvallista avata omasta kokemuksesta juuri sen verran kuin tahtoi.