Suomalaista kirjallisuutta ja mielenterveyttä!

 
IMG_5401.JPG
 

Tänään 10.10. vietetään kahta minulle tärkeää päivää: Aleksis Kiven eli suomalaisen kirjallisuuden päivää sekä mielenterveyspäivää. Minulla nämä kaksi nivoutuvat tiiviisti yhteen. Kirjallisuus ja kirjoittaminen ovat olleet isossa roolissa omalla tielläni mielenterveyden vaalimisessa. Minulle niillä oli terapeuttinen vaikutus jo ennen kuin tutustuin käsitteeseen kirjallisuusterapia. Tiesitkö, että Suomessa on toiminut jo 1980-luvun alusta alkaen Suomen Kirjallisuusterapiayhdistys?

Kun minun maailmastani katosivat värit, tuntemukseni tulivat esiin kirjoitettuina sanoina, lauseina, ajatuksina. Jossain vaiheessa nämä muistikirjoihini kirjatut ajatukset alkoivat saada runon muodon. Runon kielellä vaikeitaakin asioita on helpompi käsitellä, lempeästi ja usein etäännytettynä metaforien avulla. Pitkän prosessin jälkeen nuo runot ovat nyt luettavissasi kokoelmassani Stressaantunut koralli haalistuu. Se kertoo minun kokemukseni siitä, miltä masennus tuntuu.

Toivon, että teksteistäni on apua sinulle, joka etsit keinoa sanoittaa omia tuntemuksiasi. Tai sinulle, jonka läheinen on sairastunut ja haluaisit ymmärtää häntä paremmin. Tai ehkä tämä sopii apuvälineeksi sinulle, joka työskentelet terveydenhoitoalalla.

Hyvää suomalaisen kirjallisuuden päivää ja toiveikasta mielenterveyspäivää!