Entä jos ei ole ketään, kenelle toivottaa hyvää ystävänpäivää?

Tänään on ystävänpäivä. Hyvää ystävänpäivää -toivotukset ja sydämet sinkoilevat. Entä jos ei ole ketään, kenelle lähetellä ystävänpäivähalauksia?

Suomen Punaisen Ristin sivuilla sanotaan, että yksinäisyydestä kärsii joka viides suomalainen. Joka viides! Olen äärimmäisen kiitollinen, että ympärilläni on paljonkin ihmisiä, joita voin kutsua ystävikseni. Varsinkin, kun omat voimani eivät olleet parhaimmillaan, ymmärsin ystävien merkityksen. 

Useat rohkeat ihmiset ovat haastatteluissa antaneet kasvot yksinäisyydelle. Taustalta voi löytyä monia syitä. Muutto, työpaikan vaihto, työttömyys, avioero, sairaus… Vaikka olisi onnellinen parisuhde tai perhe, yksinäisyys voi tuntua musertavalta, jos ei puolison lisäksi ole omia ystäviä. Heitä, joiden kanssa käydä kahvilla tai lenkillä. Puhua, tarvittaessa kuunnella. Olla hiljaa yhdessä. Jakaa asioita, hyviä ja huonoja.

Muutama vuosi sitten huomasin vanhempieni haudan lähellä kaksi yksinäistä hautaa. Toisen, juurestaan lahonneesta, maassa makaavasta rististä voin lukea avioparin nimen, olkoon vaikka Aatos ja Maila Koskinen. Ei muuta tietoa. Koska he ovat eläneet? Ovatko he kuolleet yhtä aikaa? Onko Aatos käynyt ensin muistelemassa Mailaa, ilman mahdollisuutta hankkia hautakiveä? Vai toisin päin? Siellä he lepäävät nyt. Unohdettuina, mutta onneksi yhdessä. Toisessa surullisessa puuristissä lukee naisen nimi. Mikä on hänen tarinansa? Tarina, jonka lopussa puinen risti nojaa ruosteiseen hautalyhtyyn.  

Siirsin vanhempieni haudalta yhdet kynttilät heidän haudoilleen. Uskon vanhempieni ymmärtäneen. Taisivat jopa hymyillä. Nykyään mukanani on aina kaksi ylimääräistä kynttilää. 

Kiireen syyksi voi laittaa monta asiaa. Jostain luin, että kiire on aitoa silloin, kun joku on hengenhädässä – muuten kiire on aika lailla ihmisen omassa päässä, keksittyä. Onnistuisiko sinun raivata kalenteriisi tilaa kahvikupposelle tädin luona, jota et ole nähnyt aikoihin? Tai yllätä naapuri kysymällä, mitä kuuluu. Hymyile vastaantulijalle. Jos aikaa löytyy enemmän, osallistu ystävätoimintaan, jota järjestävät useat tahot. Joku ilahtuisi kovasti juuri sinun yhteydenotostasi.

Pienillä muutoksilla on suuri vaikutus. Kokeile vaikka! Tehdään yhdessä maailmasta parempi paikka meille kaikille.