Nimellä on merkitystä

Kyllä voi aikuinen ihminen innostua, kun näkee karkkipussissa oman nimensä! Marianne-pussin kampanjassa 50 suomalaista naista on saanut nimensä makeispussiin, ja niin yllätin itseni innoissani penkomassa laatikoita Sari-pussien toivossa. Ja löytyihän niitä! Kerrankin olin iloinen, että vanhempani antoivat minulle tavallisen nimen.

Nimi on tärkeä osa identieettiämme

Kaiman tapaaminen tuntuu aina erityiseltä. Tosin muistan nuorena toivoneeni, että minulla olisi harvinaisempi nimi. Kun on syntynyt 60–70-lukujen taitteessa, samalla luokalla meitä oli parhaimmillaan neljä Saria. Olisi ollut kiva, jos olisin ollut vaikka Susanna. Siitä olisi saanut väännettyä coolin lempinimenkin, kuten Suski. Sari oli Sari. Sukunimi toki taipui lempinimeksi, ja taipuu edelleen. Harvoin kuitenkaan esittelen itseni Kortsuksi. 

Sukunimen pohtiminen tuli itselleni ajankohtaiseksi kesällä, kun menin naimisiin. Halusin ehdottomasti pitää oman tyttönimeni, jonka otin aikanaan takaisin ensimmäisen avioliiton päätyttyä. Miten voimauttava tunne se silloin olikaan: minä olin jälleen minä! Tällä kertaa pohdin hetken yhdistelmänimeä, mutta nopeasti luovuin ajatuksesta. Me olemme vahvasti me, vaikka meillä onkin eri sukunimet. Tässä liitossa molemmille on tilaa olla juuri oma itsensä, ja koen, että nimeni osaltaan vaikuttaa siihen, että minä olen minä. 

Uusi nimilaki antaa enemmän valinnanvaraa

Puhutaan, että nimi on enne. Ovatko kaikki Onnit onnellisia? Entä jos Suvi tykkääkin enemmän talvesta tai Aamu onkin iltavirkku? Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä, sanoo myös tuttu sananlasku. Jos oma nimi ei tunnu omalta, sen voi myös vaihtaa. Vuoden 2019 alussa voimaan tulevan uuden nimilain myötä myös lapselleen nimeä pohtivien vanhempien valinnanvara lisääntyy: mm. etunimiä voi antaa kolmen sijaan neljä ja yhdistelmäsukunimien mahdollisuudet lisääntyvät. Lisää uudesta nimilaista voit lukea esim. Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta.

Jos joskus pidinkin Sari-nimeäni tylsänä, nykyään tämä ruhtinatar popsii tyytyväisenä nameja omasta nimikkopussistaan. Ja kylläpä ne maistuvatkin erityisen hyviltä!

Sari_nimikortti kopio.jpg